torstai 31. maaliskuuta 2011

Ensimmäinen asiapitoinen blogikirjoitus?

SIIGHAILI JA TERVE!

Lueskelin tuossa kaverini Ollin & kumppaneiden blogia ja juolahti mieleeni, että eihän tänne oo vieläkään kirjotettu juuri mitään siitä asiasta minkä takia me ollaan täälä, eli opiskelusta! Nyt vois siis olla aika nakata muutamia huomioita tänne intternetin ihmeelliseen maailmaan siitä, mitä täällä on tullu tehtyä tuon koulun/paikallisen mettätalouen saralta. Käykäähän muuten kattomassa poikain blogia, jos kiinnostaa miten Ingenjöörit pärjää Tanskanmaalla, tuolla Legojen ja lakeuksien luvatussa lintukodossa!

http://inssipojat.blogspot.com/

Nyt seuraa:

 ____VAROITUS!!! SAATTAA SISÄLTÄÄ ASIAPITOISTA TEKSTIÄ!____


Elikkästen, itsellänihän on täällä neljä kurssia käytävänä. Kurssien aiheet on jotakuinki Landscape Ecology, Landscape Recreology, Logging and Transport of Timber sekä Game Management. Avaan pikkusen nuita kursseja teille, rakkaille lukijoillemme, ja korostan, siis koRRRRRostan, että nämä on vain minun omia mielipiteitä ja huomioita. Mahdolliset luvut/viittaukset/esittämäni teoriat eivät välttämättä pidä millään muotoa paikkaansa missään päin maailmaa. Eli vähän niinku sitä lähdekritiikkiä nytte!

LANDSCAPE ECOLOGY
Tää on sellanen kurssi, josta ei oo saanu vielä oikein otetta. Vissiin joka kerta ku oon tunnille päässy, sielä on ollu eri opettaja. Kurssi käsittelee kutakuinki kaikkia tähän ympäristöön liittyvää, niinku esim. paikkatietojärjestelmiä, luonnonsuojelullisia toimenpiteitä, maisemallista shaibaa ymsyms. Kaikenkaikkiaan mitään uutta tämä(kään) kurssi ei ole vielä tarjonnu. Opetetut jutut on jäätävän simppeleitä ja osa on semmosia, jotka ainaki itelle on tullu vastaan jo yläasteen biologian/maantiedon tunneilla. En tiiä onko tämä maa sitte tässäki asiassa jälessä, mutta kyllä nuo yliopisto-opinnoiksi aika simppeleiltä tuntuu. Tai sitte meille kansainvälisille opiskelijoille on tehty vaan helpompia kursseja. Toisaalta ihan ymmärrettävää, ku osa porukasta on kuitenki esejä. Kurssin suorittaminen vaatii muistaakseni jonku seminaarityön tekemisen, jolle ei oo mitään sivumäärää annettu. Tekis vaikka sivun, ja koppais 4-5 pistettä, en muista minkä verran tästä saa =)

LANSCAPE RECREOLOGY
Tää kurssihan on sitte nimensä mukaisesti luonnon virkistyskäyttöä käsittelevä kurssi. Alunperin olin itte muutaman muun suomalaisen kans NATURE CONSERVATION-nimisellä kurssilla, mutta se ei ns. napannu. Sielä oli opettajana luotaantyöntävä pitkätukka, joka oli lähteny Vietnamiin tutkiin viidakoita, jotta sen ei olis tarvinu lähtiä armeijaan. Se oli trakigoomisella tavalla just se jätkä, joka löytyy sanakirjasta Hipin kohalta. No anyhow, siinä ois ollu sairaan paljon hommaaki suorittamisen kannalta. Vaihettiin siis tälle virkistyskäyttöä käsittelevälle kurssille melko pikaseen.

Virkistyskäyttökurssilla on opettajana nuoremmanpuoleinen naishenkilö, joka on tosi rento tyyppi. Se on vähän niinku pandakarhun ja mangustin risteymä: tosi söpö, eikä oo ikinä kellekkään vihanen. Tai niinku rakas kämppikseni Santtila aina hyvinä päivinä klo 14:sta jälkeen. Anyhow, tällä kurssilla on aina joka tunnin alussa pari pientä Quiz-tyyppistä tietovisaa, jonka voittaja saa yhen pisteen. Kurssin lopussa eniten pisteitä voittanu saa jonku surprise-palkinnon. Onneksi sielä kurssilla on yks ese, joka loistaa aina näissä gallupeissa ja varmaan pokkaa sen palakinnon kotia. Ihan sama, I don't give a damn! Kurssin oppitunnit on ollu ihan simppeleitä ja ne on käsitelly yleensä jotain maailmanperintökohteita, ulkoilureittejä, -aktiviteetteja ynnä muuta vastaavaa. Tällä kurssilla pitää tehä yks viien minuutin esitelmä omasta lempipaikasta (itte ajattelin tehä Vuotson mökistä), ja sitte jostain valittemastaan turismityyppisestä alasta (itellä on moottorisafaritoiminta) vähän pitempi esitelmä. En muista tarviko muuta olla, mutta aika herkässä tässäki on viis pongoa.

LOGGING AND TRANSPORT OF TIMBER
Tää kurssi käsitteleeki sitte Tsekin tapaa kaataa puuta, kuljettaa puuta ja tehä puusta sahatavaraa. Kurssin opettaja näyttää ihan semmoselta tyypiltä, niinku se ois vasta näytelly jossain 80-luvun jenkkileffassa, missä ryhmä nuoria aikuisia lähtee hiihtolomalle Aspenin mökille. Tosi OOSSOM ja KUUL! Joku sano, että se on Tsekin sahateollisuuden neljänneksi kovin jätkä (oikiasti), eli pätevyyttä pitäs löytyä. Tunnit se vetääki kyllä aina aika hyvällä tahilla, turhia jaaritteluita ei ole, ja silti riittää asiaa aina vähintään puoleksitoista tunniksi. Silti aina ku nuille tunneille menee, niin tulee semmonen fiilis, niinkö menis suomessa Sahateollisuuden historiantunnille. Jos meillä siis olis semmosia.

Tänään mm. käsiteltiin hevosilla puunjuontamista tienlaitaan ja erilaisten juontokoneiden käyttöä. Tiiän, että täällä on eri senssit (maastot pirun kaltevia paikkapaikoin, puut järeitä ja järeäoksaisia), mutta ei helevetti, että voi olla tekniikka jälessä Suomia! Meillä tapahtuu nykyaikasten motoketjujen hakkaamana vissiin jotain 98 prosenttia hakkuista, täälä vastaava määrä on jotain 17%? Ja suurin osa puista juonnetaan tien laitaan hevosilla, jotka saa päivän aikana kuljetettua n. 20 mottia, jos välimatka on keskimäärin 50m. Suomessa vastaavat määrät normaalilla ajokoneella jotain aivan muuta (äläkää kysykö mitä, en halua vaikuttaa vielä tyhmemmältä ku jo nyt vaikutan). Sen lisäksi tänään katottiin loistava opetusvideo siitä, kuinka puunjuontamiseen käytettäviä hevosia koulutettiin joskus kaheksakytluvulla. Sitte ku opetuksessa siirrytään Tsekeissä nykyään käytettäviin koneisiin, näyttää ne joltain ex-Neuvostoliittolaisen panssarivaunun pohjalle rakennetuilta viritelmiltä. Ohan se ihan kiva, että "metsätraktorissa" on 110 millinen pääkanuuna sekä kaks konekivääriä, mutta nykyjään vissiin vähän harvemmin tulee leimikolla Panzerfaustista kylykeen? Että sellasta tämä puuntuotantoon liittyvä teknologia täälä tuntuis olevan.

GAME MANAGEMENT
Riistakurssihan on meiän suomalaisten oma spesiaali, koska kurssiin osallistuu vain kaheksan suomalaista. Opettajina meillä on kaks jannua, toinen melko nuori täkäläisittäin ihan hyvää englantia puhuva, toinen vähän vanhempi, ja vähän huonompaa englantia puhuva. Opettajat on tosi rentoja ja puhuttelee meitä aina "Frendeiksi" tai "Kollegoiksi". Tämä kurssi on ollu mielenkiintonen siinä mielessä, että ollaan päästy jo muutamaan otteeseen pois kaupungin alueelta ja mettään samoilemaan. Kyllä se vaan piristää pienen mettäläisen mieltä, ku pääsee hetkeksi pois betonihelevetistä isojen puitten sekkaan. Kurssilla on käyny selväksi, että Tsekissä arvostetaan riistassa lähinnä Trofeita. Täällä on lähteny ihan lapasesta tuo trofeehomma, jannut vissiin oikiasti pyytää elukoita vain hienojen sarvien, eikä esim. lihan takia. Hyvistä trofeista maksetaan kans aivan päättömiä (heh heh) summia! Sen lisäksi fasaanien tuotanto on melko karua hommaa, vuosittain syntyy miljoona fasaania, ja vuosittain niitä tapetaan saman verran. Parhaimmillaan jotku turistiporukat voi ampua päivän aikana kolme tuhatta (3000) fasaania, just for the sake of it. Armotonta paukuttamista rinnakkaispiippusilla losoilla. Yks ampuu, yks ojentaa koko ajan uutta pyssyä ja yks lataa edellistä. Siistiä "linnunpyyntiä".

Riistanhoito täällä on melko aktiivista, tosin lähinnä elukoitten ruokkimista. Villisikojen kans nää on korvia myöten nesteessä, ku kantaa ei saaha kuriin. Sama tahtoo olla joittenki peuralajikkeitten kans. Ihmiset ei kuulema halua ampua niitä, ku on kiva, että mettässä on elämää. Sen lisäksi laki pakottaa ruokkimaan riistaa talvisin, eikä täällä nuita petoeläimiäkään pahemmin ole. Ylisuuren peurakannan takia täälä on esim. metsän luontanen uudistaminen mahotonta ilman hakkuualojen aitaamista, koska taimet menee parempiin suihin. Mutta minkä sitä omalle tyhmyydelleen voi? Jos minä oisin tämän maan päättävä elin, kaikki ongelmat ois ratkastu. No ei ihan, mutta jos esim. lopettasivat talviruokinnan ja antaisivat vähän petoeläimille tilaa, nii eiköhän nuo ongelmat ois aika nopiasti finito. Tai ainaki muuttunu uudenlaisiksi, ihmislapsia syöviksi tappajakarhuongelmiksi.

No se nuista kouluhommista. Toivottavasti saitta ainaki jonkulaisen epäselvän kuvan, että miten täälä kouluhommat menee. Lyhyesti sanottuna koulussa opetetaan yksinkertasia asioita, eikä kurssien eteen tartte nähä juurikaan vaivaa.


Mutta nyt ku pääsin avautumisen makuun ja vauhtiin, niin jatkanpa vähäsen. Nimittäin kulttuurieroista. Hevimies saa valittaa aina, koska mikkään ei mene ikinä hyvin, ja sinappiki on pahaa. Aloitan ystävistämme espanjalaisista, eli "eseistä". Jos oot ese, ja ymmärrät tätä kieltä mitä kirjotan, niin sulje silmät, ja sytytä marisätkä. Sullon kuitenki käessä semmonen! Niijoo. Mikä helevetti siinä on, että esejen pitää AINA kokoontua ryhmiin, AINA meluta ja häiritä muita, AINA haista hien/marisätkän sekotukselle ja AINA olla nokkavana muita kohtaan. Ei luulis teilläkään niin hyvin menevän, että voi olla kaikella mahollisella tavalla vastenmielisiä kanssaeläjien silmissä. Ja tämä ei siis ole pelekästään minun, vaan myös monen muun mettäalaa/kansalaisuutta edustavan mielipide. Kaverini Qllin blogista käsitin, että Tanskanmaalla esejen meininki on vähän samanlaista. Kyllä nousee käyrä, ku niitä ajattelee...

Mitenkäs ne muut kansalaisuudet sitten. Puolalaiset on työtäpelkäämätöntä ja hemmetin ystävällistä porukkaa. Niillä on aina hyvä asenne kaikkeen ja niitten kans tulee aina toimeen. Ranskalaisista vois sanoa samaa, ne on mukavia ja ne osaa tehä helekkarin hyvää ruokaa. Viro-Latvia-Liettua on jotaki neutraalia massaa, johon ei osaa kiinnittää huomiota hyvässä eikä pahassa. Saksalaiset on...no, saksalaisia. Johan se Seppo Räty aikoinaan sano, että son paska maa. Intilaliset(nen), on ihan mukava jannu, joka tuntuu elävän aika paljon omissa oloissaan, mutta tullee myös hyvin muitten kans toimeen. Viskikansaa tiettävästi. Italialaiset(nen), on kans ihan mukiinsamenevää, ainaki ulospäin asiallisen olosta heimoa. Suomalaiset on vähän niinku eset, aina myöhässä, aina omassa porukassa, aina pahennusta aiheuttamassa, aina säätämässä ja töskäämässä jotaki ja aina jotenki esillä. Oikiastaan ainoa erotus eseihin on huomattavasti pienempi marihuanan käyttö, sekä se fakta, että meillä on oikiasti kavereita muistaki maista.

Paikallisista oonki jo jonki verran avautunu, mutta hevimieheyteen vedoten avaudun vielä lisää. Suurin osa nuorisosta on ihan mukavaa sakkia, ainaki klubilla. Helposti saa juttua aikaseksi jos vaan löytää yksilön, joka osaa englantia. Töötti-Teemu tosin saattaa todistettavasti jutella vaikka tunnin ihmisen kans, joka ei osaa sanaakaan englantia. Sujuvasti ne kuitenki toisiaan kuunteli ja ymmärsivät vissiin molemmat venäläisten sotilaitten ja Talvisodan päälle :D Anyhow, paikallinen vanhempi väestö ja ikävä kyllä valtaosa nuorisostaki on ulkomaista kieltä kuullessaan tylyä ja vastenmielistä sakkia. Ne vähän niinku vetäytyy kilpikonnamaisesti omaan kuoreensa, mutta osaa silti tehä sen v*ttumaisella tavalla. Kaupassa useinmiten palvelu loppuu samantien ku ne kuulee, ettei osata puhua tsekkiä. Mutta annappa ku tulee se kerta, ku kaupassa saa hyvää englanninkielistä palvelua! Ai että se tuntuu mukavalta, vähän niinku sais lotossa viis oikein ja kuuskybää tilille. Onneksi kuitenki yleensä on saanu kaupasta haluamansa tavarat ulos rahaa vastaan, kuhan vaan osaa ottaa tylyn kohtelun vastaan sen kummempaa mekkalaa herättämättä. Hiano maa!


Nooo se siitä, johan tuota tuli avaudutta. Huomenaamulla klo 0510 starttaa puolalais-suomalais-ranskalais -delegaatiomme jälleen matkalle kohti tuntematonta. Tai siis Puolaa. Krakova-Suolakaivos-Auschwitz -reissusta tulee varmasti kelevotonta settiä tännekki ajan myötä, jos vaan selevitään hengissä sieltä pois. Lupauksen seikkailusta anto aikasemmin illalla käymämme keskustelut puolalaisten oppaidemme kanssa, jotka meni yleisesti ottaen näin:

"Can we have this and this, or do this and this in there"
"No"
"Why"
"Because it's Poland"

:---D Mulla on taas semmoset kutinat, että varmasti on hieno reissu tulossa. Matkasakki on vertaansa vailla, ja Puola kuulostaa varsin mielenkiintoselta paikalta! Toivottakaaha onnea, jos ootta tänne asti jaksanu lukia, ja jääkää väijymään uutta, vähemmän asiapitosta päivitystä tänne Metsäiseen Blokikirjaamme!

Matkatäpinäterveisin

_SamiPeople member H_



Kapteeni Puikko mettän keskellä!

Metsän keskusta

EDIT: No pari kuvaa piti laittaa pelkän mediaseksikkyyden vuoksi...

1 kommentti:

  1. jes meikä ihan fiiliksissä luki tätä(ki) postausta vaikken ihan kaikkia metsien miesten hommia tajuakkaan..
    hyvvää matkaa ja toivottavasti aamulla reissu ei palijastu aprillipilaksi!
    take care :)

    VastaaPoista